Har du sett herr Kantarell...

Nej, inte fann vi några kantareller, varken vanliga gula eller trattkantareller. Däremot växte det en jädra massa andra svampar inne i granskogen men okunniga som vi är vågade vi inte plocka några.

Utflykten maken och jag gjorde gick till norra änden av Mösseberg, eller närmare bestämt den delen som kallas för Stångaberget där resterna av en av Sveriges största fornborgar ligger. Den kallas ibland för Träleborg och beräknas vara byggd ca 2800 f Kr, alltså för nästan 5000 år sedan. Här kan du läsa mer om fornborgen.

Vägen vi valde att gå gick genom granskog, fuktig blandskog (se bilden nedan) och till sist över ett kalhygge med gräs och ljung. Det har tidigare varit en märkt led där vi gick men sedan det blivit kalhygge har leden försvunnit. Det är lite bökigare att gå över ett hygge eftersom man måste lyfta fötterna högt för att komma över grästuvor och ljungris.


Men den mödosamma promenaden fick sin belöning till slut när vi kom fram till borgområdet och denna vy! Bilden kan verka lite oskarp med det var disigt. I bakgrunden ser man Hornborgasjöns södra del.

Vad detta lilla bygge ska vara till för vet jag inte. Det är för lågt för att vara fågeltorn och att leta älg från den låga höjden... Fin utsikt var det i alla fall.


Vill du veta var fornborgen och Stångaberget ligger kan du klicka på bilden så får du upp en google-karta.

Kommentarer

Gardenlife sa…
Verkar som svampsäsongen är över...jag har heller inte hittat någon de senaste dagarna...Men ni fick ju fin belöning genom utsikten! ; )
/Janne
Anna sa…
Ja, eller så var vi för tidiga för trattisarna - eller på fel ställe. Ska köpa mig en ficksvampbok inför nästa skogsbesök. /Anna

Populära inlägg